7.06.2011 г.

Casual bites! Логични заключения!






Едни от най-погрешните изводи на хората са, че щом едно нещо съществува, значи е оправдано. Ако едно мнение ни прави щастливи, значи то е добро, колкото и тъпо да е, колкото и скучно и сухо да е представено. Следователно щом сме щастливи, добри и полезни то става логически валидно. И обратната постановка - когато едно нещо не може да се наложи, следва то да бъде невалидно и неправилно.


Историята ни учи, че корените на един народ се съхраняват най-добре в общество, което се осланя на една вяра , което има сходство на традиционни и безспорни възгледи.
В това общество духовният прогрес зависи от  по-необвързаните индивиди, които предприемат новости и различности. Те остават отпечатък в това общество или поне зараждат нещо ново.
Нашето време е преходно състояние, защото му липсва увереност и навик, което го прави незавършено и непоследователно.

В сегашното време човек е дарен с много заложби, всеки има в себе си вроден талант, но в много малко хора е вродена упоритост, издържливост и енергия да постигне нещо, за да стане истински талант, който да се излива в творби и дела.

Когато някой се изразява толкова изкусно с думи и има дълбоки наблюдения върху света, участва със собствен стил в едно изкуство на буквички, съставящи думички, изречения с дълбок смисъл, трогващ хиляди, които са го усетили, мисля, че е напълно безопасно и заслужено да го нарека гений!

Геният се запомня, той не е от онези тоалетно четивените.

Геният е там някъде на креслото, седящ с чаша вино в ръка, способен да разрушава и изгражда живот само с думи!Той притежава освен своя собствен дух и духа на приятелите си!


Защо говоря по тази тема, ако изобщо мога да я нарека по този начин?

Това течение, което продължава вече векове, години, месеци, дни и т.н. То очевидно е необходимост на т.нар. ограничено от мисловна гледна точка общество.

То има нужда да се храни с елементарното и суховато изразяване на някои т.нар. творци, били те писатели, музиканти, художници, архитекти и т.н.
Говоря за една възраждаща се елементарна култура, едно ниво, което продължава да се гради. Да, за жалост то се изгражда, нищо, че по този начин разрушава вътрешността на онова, което векове наред сме градили - култура, ценности, традиция...

Какво искам да кажа?

Искам да поставя под въпрос това, че в интерес на истината, в интерес на света, в който се намираме сега, днес, в този час и в този момент е, да спрат да се изграждат ненужни постройки.

Защото нито сме Китай, нито сме Япония, защото никога няма и да бъдем.

Защото единствената цел на това изграждане е да се перат парите на някой дебел чичко, който няма елементарната култура, елементарното виждане да създаде нещо наистина полезно и идейно.

Защото аз съм от малцината, които предпочитат малка и кокетна страна, но с вълнуваща, интересна, богата и развита култура, с големи и спазващи се и до днес традиции, с реставрирани и запазени векове наред архитектурни паметници и архитура като цяло.

Защото нито се намираме в Африка, както смятат много хора по света(визирам едни, но не искам да навлизам в подробности), нито сме в Азия.И за да премахнем това нереално и изкривено мнение – Къде аджеба се намира България, трябва да направим така, че да я развиваме по начин, по който да не бъдем за посмешище.

Защото е нелепо да ни свързват с онези, с тигровите шарки, които приличали на порно звезди.

Защото това не беше България.

Защото аз не искам това да бъде днес България.

Защото аз искам хората да ходят на театър, изложби, да се интересуват от изкуство и култура, да четат и да се образоват.


И ето, пак стигам до момента, в който важно е не това, което ще е ценно след време, а онова, което продава днес!

Абстрахираното общество го позволява!То се е пуснало по инерцията на "богатия спектър" на днешието, в нежеланието си да избагри по свои образ и подобие живота си!
И тук ще цитирам И.Бергман:"Струва ми се, че ако би имало партия за съзнателно уплашени хора, веднага бих станал неин член"
Нима е възможно човек да се радва на безсмислицата? Да, явно е, защото по този начин той превръща опита в негова противоположност, целесъобразното в безцелно, необходимото в произволно, а именно това доставя наслада.
И отново ще заговоря за изкуството и занимаващите се изкуство.

Един велик философ е казал: Нещастието на проникновените и изразяващи се ясно писатели е, че ги смятат за повърхностни и плоски, поради което хората не полагат никакви усилия да вникнат в тях. А щастието на неясните писатели е, че читателят се мъчи да ги разбере и приписва на тях радостта, която изпитва от усърдието си.

П.С. Винаги ще има нужда от лоши писатели, защото те отговарят на вкуса на недоразвитите!




2 коментара:

♈ᖺᕮ ᔕᗢᙢᕊᙓᖇᒪᗩᓰﬡ каза...

"П.С. Винаги ще има нужда от лоши писатели, защото те отговарят на вкуса на недоразвитите! "

Ау, какъв кошмар.\ко-шАмар\

п>С
Ще ме откажеш да ям дини, това лято.Както и следващите, ако ги има.Каква непреднамерена жестокост. ;-)

Unknown каза...

Ха-Ха! Относно писателите - визирам определени. :)

Относно динята - снимката е Жестока! :))))